התאמת גודל טקסט באתר

משרד 04-6371434 | נייד 054-8045505

עץ אפרסק

עצי אפרסק במיכלי 7 ו 30 ליטר

עץ אפרסק הנו עץ פרי נשיר בגודל בינוני הגדל במרבית האיזורים בישראל ופריחתו בצבע ורוד בהיר משובב עין. הסוג אפרסק מונה מעל אלף זנים. בארץ מגודל האפרסק באופן מסחרי לצריכת השוק המקומי.

לתיאום הגעה ניתן להתקשר: 04-6371434
תיבת אי מייל: mashtela123@yahoo.com

מבנה העץ

עץ אפרסק מגיע לגובה של כ 4 מטר ורוחב של כשניים וחצי מטר לכל היותר. בצירוף עם עלוותו הדלילה מתקבל עץ שאינו מתאים להצללה. שורשי האפרסק צומחים לעומק ומאפשרים לו להסתפק ולשרוד גם בהשקייה מועטה יחסית. העלים בצבע ירוק בהיר, אורכם כ 6 ס”מ והם צרים. בסביבות חודש נובמבר עץ האפרסק נכנס לשלכת הנמשכת עד לחודש פברואר בו מתחיל הליבלוב מחדש.
הפריחה מתרחשת בחודשים פברואר מרץ ומתאפיינת בכמויות גדולות של פרחים לבנים וורודים בגודל בינוני.

הפרי

האפרסק חונט את פירותיו בחודש פברואר-מרץ והפרי מגיע בד”כ להבשלה מלאה בחודשים מאי עד יולי. ההבשלה מתרחשת על העץ וניתן לקטוף את הפרי ולאוכלו מייד מבלי להביאו להבשלה נוספת.
הפרי בצבע אדום/צהוב או ירוק בהיר מבחוץ ואדום או לבן מבפנים. בעל ציפה עבה ועסיסית במיוחד. בתוך הפרי שוכן גלעין בקוטר כ 3 ס”מ שאינו אכיל.

בארץ מספר זני אפרסק:

אפרסק עודד – מניב בתחילת העונה, הפרי אדום מבחוץ וכתום/לבן מבפנים.
סואלינג – מניב בשלב מאוחר יותר מהעודד, הפרי אדום מבחוץ ולבן מבפנים.
נקטרינה אדומה ולבנה (קיימים מספר זנים).

טיפול

כמות ההשקיה הנה נגזרת מהאיזור האקלימי בו גדלים העצים, גודל העץ וסוג הקרקע. ככל שהקרקע חולית יותר כך יש להשקות בכמויות קטנות יותר ובמרווחי זמן קטנים יותר זה מזה. איזור בו שוררות טמפרטורות גבוהות וקרינת שמש ישירה גורם לאובדן מים והעץ נדרש להשיג כמויות מים גדולות יותר. עצים גדולים בעלי מערכת שורשים מפותחת מצליחים לשאוב כמות מים מספקת לקיום מן הקרקע בעוד עצים שמערכת השורשים שלהם עדיין לא התפתחה נזקקים לתוספת מים משמעותית.

מזיקים: יש צורך לשמור בפני כנימות, אקריות וזבוב הים התיכון. כל עוד לא מדובר בגידול למטרות חקלאות הטיפול המומלץ אינו כולל שימוש בחומרי הדברה כימיים.

גיזום: גיזום עץ אפרסק מתבצע לאחר שהעצים נכנסו לשלכת מלאה, בדרך כלל בחודשים דצמבר – ינואר.

תנאים ואיזורי גידול

האפרסק עמיד לטמפרטורות נמוכות ולמגוון סוגי קרקע, כולל קרקעות באיכות ירודה וניתן על כן לגדלו בכל איזורי הארץ. עונת השתילה המומלצת היא בחורף בעת שהאפרסק בתרדמה. בתקופה זו ניתן לשתול אותו חשוף שורש. יחד עם זאת אין כל מניעה לשתול עצי אפרסק בכל יתר ימות השנה כל עוד השתיל נמצא בתוך שק גידול עם מצע גידול (לא עקירה) ומושקה בכמות מספקת שתאפשר לו להתאקלם לאחר השתילה. למדריכים שימושיים בנושאים: שתילה, השקיה ודישון.


שיזף סיני

עצי שיזף סיני במיכלי 30 ליטר

שיזף סיני (מכונה גם שיזף תרבותי) הנו עץ פרי נשיר בגודל בינוני עד קטן המניב פרי בעל טעם משובח בחודשים אוגוסט עד נובמבר. קיימים מספר סוגים של שיזף סיני כשהידועים מביניהם: לי – מבשיל ראשון וטעמו מזכיר תפוח, לנג – מזכיר תמר בטעמו, בנלי – המתוק ביותר.

לתיאום הגעה ניתן להתקשר: 04-6371434
תיבת אי מייל: mashtela123@yahoo.com

הפרי

הפרי בד”כ בקוטר של עד 5 ס”מ והסימן להבשלתו הנו שינוי צבע מצהבהב לחום מלא. הפרי משווק כפרי טרי או בצורתו המיובשת. ע”פ הרפואה הסינית הפרי יעיל להרגעה, טיפול במערכת העיכול, הורדת כולסטרול ותיפקודי הלב. בנוסף לכך יש הטוענים כי מיצוי המופק מהעלים מוריד את הצורך לאכול דברים מתוקים. בנוסף לשימושיו הרפואיים הרבים מתאים השיזף הסיני להכנת מגוון מאכלים ומשקאות.

מבנה העץ

העץ בגודל קטן עד בינוני, מגיע עד לגובה של כ 3 מטר וניתן לעצבו בקלות אף למידות קטנות יותר. בשל גודלו הצנוע הוא מתאים במיוחד לגינות קטנות בהן אין מקום רב. העץ מתאים לתנאי האקלים הישראלי וניתן לשתול אותו במרבית איזורי הארץ.


עץ תפוח

עצי תפוח מזן ענה במיכלי 30 ליטר

עץ תפוח הנו עץ נשיר ממשפחת הורדיים הגדל במספר איזורים בישראל ומניב בהם פרי. מקור העץ בתפוח הבר ובעולם ידועים מעל 7500 סוגים שונים של תפוחים מתורבתים שהנם תוצאה של הכלאות בין הזנים השונים. הזנים המתקדמים יותר נבדלים מאבותיהם הקדומים בטעם משופר, חיי מדף ארוכים יותר וניבת פרי רבה יותר.

לתיאום הגעה ניתן להתקשר: 04-6371434
תיבת אי מייל: mashtela123@yahoo.com

הפרי

 

תכונות הפרי משתנות בהתאם לזן. קיימים זנים להם פירות קשים יותר, רכים ועסיסיים יותר וכו’. מועד הבשלת הפרי החל מחודש יוני בזנים המבכירים ועד ספטמבר. ההשערה הרווחת היא כי בתפוח עץ ובעיקר בקליפת הפרי, נמצאים חומרים המונעים שיכפול תאים סרטניים ומורידים את רמת הכולסטרול בדם. התפוח עשיר בויטמין C ובסיבים תזונתיים.
תנובת הפרי משתנה בין הזנים ואיזורי הגידול. במרכז הארץ ניתן לצפות לתנובה של בין 2 ל 4 טון לדונם, בהתאם לזן.

מבנה העץ

עץ תפוח משיר את עליו בחודש נובמבר (אם כי המועד המדוייק עשוי להתשנות בהתאם לתנאי האקלים באיזור הגידול) ועוטה אותם מחדש בחודש מרץ – אפריל. לעלים צבע ירוק מעט כהה, אורכם כ 4 או 5 ס”מ והם יוצרים מעטה מעט דליל. עץ תפוח עשוי להגיע לגובה של כ 4.5 מטר ולרוחב של כ 2.5 מטר אך אינו אידאלי למטרות הצללה. השורשים במבנה ציצת שורשים ואינם מסוכנים למבנים סמוכים, צינורות ביוב וכו’. ייתכנו הבדלים מסויימים במבנה העץ בין הזנים השונים.

הפריחה מתרחשת בחודש אפריל וצבעה ורוד בדרך כלל.

סוגים של עץ תפוח

ניתן לבצע חלוקה גסה של הזנים לזנים מתוקים וזנים חמוצים. המתוקים נפוצים יותר במזרח ואילו החמוצים בצפון אמריקה. בארץ ניתן למצוא נציגים של שתי הקבוצות הגדלים ומניבים פרי:

תפוח ענה

פרי פיתוח ישראלי של אבא שטיין מקיבוץ עין שמר ונקרא על שם ביתו המתגוררת בקיבוץ עד היום. תפוח ענה הנו הנפוץ ברוב איזורי ישראל למעט איזור הצפון, מתאפיין בצבע ירוק, לחי אדמדמה וטעם מתוק חמצמץ. הפרי מבשיל במחצית מאי עד יוני. מתאים לרוב חלקי הארץ למעט איזורים חמים במיוחד.

פינק ליידי

זן חדש יחסית, נקרא גם “תפוח האהבה”, צבעו וורוד עדין, טעמו משובח: מתוק עם חמצמצות קלה. גדל במטעים בצפון הארץ ומותאם לאיזורים קרים.

דלישס

הפרי אדום ונפוץ מאוד בעולם. טעמו מתוק.
גרני סמית – תפוח ירוק בעל טעם חמצמץ. הפרי מוצק יחסית. מקור הזן באוסטרליה.

סטארקינג

זן זה נקרא גם “חרמון”. הפרי אדום בוהק, בשרני, מתוק ומכיל כמות נוזלים גבוהה יחסית. זן אמריקאי המתאים לאיזורים קרים. גדל בצפון הארץ.

תפוח יונתן

צבעו אדום בוהק, לעיתים עם לחי צהבהבה, מרקם אוורירי יחסית, הפרי עסיסי וטעמו מתוק עדין.

תנאי גידול

כאמור, מרבית הזנים זקוקים למנת קור על מנת לפרוח ולהניב פרי ועל כן הם גדלים בעיקר בצפון הארץ. מספר זנים קטן יחסית בעל דרישות קור צנועות יותר ומתאים ליתר איזורי הארץ. לתפוח דרושה קרקע בינונית – כבדה ומנוקזת כיאות. בעונת הקיץ עץ צעיר דורש מנת השקיה של כ 8 ליטר מים ליום וכמות המים היומית גדלה עם התפתחות העץ. דישון – יש להעשיר את הקרקע בכ 15% קומפוסט לכל היותר עם השתילה. אין להוסיף דשן כימי החל מחודש אוקטובר ועד תחילת האביב.


עץ אפרסמון

ניתן להשיג במשתלה עצי אפרסמון ממספר זנים: ג’ירו ו-איז’ו

האפרסמון הנו עץ נשיר, בעל נוף לא גדול השייך למשפחת האבאניים (Ebenaceas). מקור האפרסמון הוא בסין והוא הועבר משם ליפאן וליתר ארצות העולם. האפרסמון מגודל למטרות מסחריות בסין, יפאן, איטליה, ארגנטינה, דרום אפריקה, ברזיל וישראל.

עץ האפרסמון הובא לישראל בתחילת המאה ה20 מאיטליה ומקליפורניה ואוקלם במטעים בחוות הניסיונות שעל יד קיבוץ גבת.

האפרסמון עמיד לתנאי קור קשים. למרות שהעץ מגיע מארצות בהן ישנם גשמים במהלך כל השנה הוא הסתגל יפה לתנאי היובש בארץ.

לתיאום הגעה ניתן להתקשר: 04-6371434
תיבת אי מייל: mashtela123@yahoo.com

קיימים זני אפרסמון הדורשים הבחלה וקיימים זנים אותם ניתן לאכול ישירות מהעץ ללא צורך בהבחלה.

עץ אפרסמון אינו גדול ומצטיין בעלווה יפה ומלאת חיים. לאחר קטיף הפרי ולקראת תקופת השלכת עוטה העץ צבעים אדומים וזהובים משובבי נפש.

ניתן לשתול עץ אפרסמון חשוף שורש בעונת החורף בה העץ נמצא בתרדמה ובשאר עונות השנה כאשר הוא גדל במיכל גידול. בעת שתילה ממיכל הגידול חשוב להשאיר את הגוש בשלמותו שכן גוש שורשים שהתפרק יגרום למות העץ במקרים רבים.

לאחר השתילה יש להקפיד לשמור את הקרקע לחה עד להקלטות העץ. לאחר מכן העץ מסתפק בהשקיה במרווחים גדולים יותר – תלוי בסוג הקרקע.

קרקעות מתאימות לשתילה

עץ אפרסמון מתאים לשתילה בקרקעות כבדות ובינוניות.

יש לדשן את האפרסמון רק בתקופת הפעילות של העץ. דישון בעונת התרדמה של העץ יגרום לו נזק.

ניתן להשיג במשתלה עצי אפרסמון במיכלי 7 ו 30 ליטר.


עץ דובדבן

ניתן להשיג במשתלה עצי דובדבן ועצי גודגדן

עץ דובדבן הנו עץ פרי חסון המתנשא לגובה רב בבבגרותו. העץ נפוץ באסיה, באירופה ובמדינות שונות בצפון אמריקה.
בישראל גדלים שני סוגים של עץ דובדבן ובהמשך נסביר על ההבדלים העיקריים בין זנים אלו.
עץ הדובדבן מתאים לגידול בקרקעות מגוונות ויצליח להתקיים במגוון קרקעות (קרקעות כבדות ובינוניות). בכדי לסייע להתפתחות תקינה וטובה של עץ דובדבן יש להשקותו בצעירותו. בהגיעו לבגרות מפתח הדובדבן מערכת שורשים מסועפת המספיקה לו בכדי להשיג את המים הדרושים לו לקיום.

לתיאום הגעה ניתן להתקשר: 04-6371434
תיבת אי מייל: mashtela123@yahoo.com

העץ מתאים לגידול באיזורים שגובהם מעל 900 מטרים ובהם יוכל להנות ממנות קור הדרושות לו לצורך ניבה. עץ דובדבן לא יניב פרי באיזורים בהם לא יוכל לקבל את מנת הקור הדרושה לו.
עץ דובדבן מניב פרי לאחר כ 4 שנים ממועד שתילתו במידה ומקבל תנאי גידול טובים. הפרי בצבע אדום בעל טעם מתוק חזק ודומיננטי, מתאים לקישוט עוגות וקינוחים.
באיזורים בהם עץ הדובדבן אינו מניב פרי נהוג לשתול עץ גודגדן – עץ דומה מאוד בתכונותיו ובפריו לדובדבן אך מסוגל להניב פרי גם ללא מנות הקור הדרושות לדובדבן.
ניתן להשיג במשתלה עצי דובדבן ועצי גודגדן.


עץ אגוז מלך

עצי אגוז מלך במיכלי 7 ו- 30 ליטר

אגוז מלך (Walnut Tree) הנו עץ נשיר ממשפחת האגוזיים (Juglandaceae) המתפתח היטב ומניב פרי באיזורים שונים בישראל. לעיתים מתיחסים לעץ גם בשמות אגוז קליפורניה או אגוז אנגלי. הפרי ידוע בערכים תזונתיים ומיוחסות לו סגולות חשובות לשמירה על הבריאות.

בישראל אין גידול אינטנסיבי לחקלאות של אגוז המלך מפני שאין מספיק שטחי גידול מתאימים שיאפשרו כדאיות כלכלית. יחד עם זאת ניתן למצוא את אגוז המלך בגינות פרטיות וציבוריות רבות ברחבי הארץ.

מבנה העץ

בניגוד לאיזורים מסויימים בעולם בהם ניתן לפגוש עצי אגוז מלך המתנשאים לגובה של מעל 20 מטר, בארץ גובהו של העץ בבגרות כ-8 מטר ורוחב הנוף כ 4-5 מטר. ניתן לשתול את העץ בבוסתנים, גינות פרטיות וציבוריות ומקומות נוספים בהם אין מחסור מיוחד בקרקע. העלים מנוצים, דקים, בעלי גוון ירוק “בריא” (דומה לגוון עלי הפקאן) ויוצרים עלווה סמיכה. ניתן לשבת למרגלות העץ בימות הקיץ ולהנות מהצללה נעימה. השלכת מתרחשת בין החודשים נובמבר ודצמבר ובמהלכה מצהיבים העלים על העץ ויוצרים מראה מרהיב.
מערכת השורשים עניפה ומתפתחת לעומק רב ולרוחב. יחד עם זאת, שורשי העץ לא גורמים נזקים למבנים סמוכים. הפריחה מתרחשת בין החודשים מרץ ואפריל והנה בצורה של אשכולות ירקרקים קטנים ולא מרשימים במיוחד. ההאבקה מתבצעת ע”י מעופפים קטנים.

לתיאום הגעה ניתן להתקשר: 04-6371434
תיבת אי מייל: mashtela123@yahoo.com

הפרי ותכונותיו

הפרי מבשיל בחודשים אוקטובר – נובמבר בד”כ. עם ההבשלה, נפתחת המעטפת החיצונית האוחזת את האגוז ומאפשרת לו ליפול לקרקע. מעטפת בשרנית זו עשירה בטאנין, אינה ראויה למאכל ודומה מאוד לזו הקיימת בפקאן.
אגוז מלך הנו בעל טעם משובח ומהווה תוספת מעולה למנות רבות. ניתן לשלב אגוז מלך שבור בסלטים שונים, במנות מוקפצות, בלחמים ובאין ספור עוגות וקינוחים.
האגוז בעל קוטר של כ 3.5 ס”מ וקליפתו קשה אך ניתנת לפיצוח בקלות בעזרת פטיש קטן או מפצח אגזים ייעודי. לפרי נודעו ערכים תזונתיים גבוהים וסגולות רפואיות שונות. בין הערכים התזונתיים ניתן לציין ערכים גבוהים של חלבון, סיבים תזונתיים, תיאמין, ויטמין B6, חומצה פולית, מנגן, מגנזיום ומינרלים נוספים.
בנוסף להיות האגוז עשיר בנוגדי חימצון, קיימת סברה (ללא הוכחה מדעית נכון להיום) כי אכילת אגוזי מלך מסייעת בהורדת רמת הכולסטרול בגוף ובמניעת מחלות לב. בנוסף לכך נטען כי בפרי רמות גבוהות של חומצות שומן מקבוצת אומגה 3.
במחקרים שנערכו לאורך השנים נמצא קשר בין צריכה קבועה של אגוזי מלך ובין הפחתת הסיכון ללקות במחלות שונות ביניהן סוגי סרטן מסויימים, סוכרת סוג 2, מחלות לב ואבנים בכליות.

תכונות ושימושים של העץ

הפרי משמש למגוון מאכלים וקינוחים. העצה בעלת גוון חום-אדמדם, קשה לעיבוד ונחשבת לאיכותית ביותר. מכינים ממנה ריהוט יוקרה לבתים, יאכטות פאר ואפילו לרכב. העצה כה צפופה וכבדה עד כי לעיתים שוקעת במים. ניתן להכין צבע שחור מהשורשים.
קליפות של אגוז מלך משמשות בתעשיית התעופה לניקוי חלקי מתכת בשילוב עם לחץ אויר.
עלי העץ מכילים חומר מונע נביטה. העלים שנושרים מהעץ מפרישים חומר זה ומצמצמים נביטה והתפתחות של צמחים בקרבת העץ.
הפרי וחלקים נוספים מהעץ שימשו בעבר ועדיין משמשים לטיפול נגד רעלים, ארס, סילוק תולעי מעיים וטיפול בדלקות שונות. בין היתר קיים תיעוד בדבר שימוש נרחב של האינדיאנים ביבשת אמריקה בחלקים של העץ למטרות רפואיות וכן שימוש דומה של יושבי ארץ ישראל בתקופת המקרא.

עוד משהו שלא ידעת על אגוז מלך

בגאורגיה נמצאים שטחים של אלפי דונמים בהם גדלים אגוזי מלך באופן טבעי. הפצת הזרעים נעשית ע”י סנאים שקוברים את האגוזים באדמה ושוכחים להוציאם. בחלק גדול מאיזורים אלה איש אינו אוסף את האגוזים.

גידול אגוז מלך ואופן הטיפול בעץ

העץ דורש תוספת השקיה בימות הקיץ. מחסור במים יעכב את ההתפתחות וימנע ניבת פרי.

שתילה וגידול

אגוז המלך הנו עץ עמיד וניתן לשתול אותו בכל עונות השנה. מומלץ לשתול אותו כחשוף שורש בסוף החורף – תחילת האביב כאשר העץ עוד שרוי בתרדמה. אם השתילה מתרחשת בעונת הקיץ יש להקפיד על השקיה מרובה עד לקליטה של העץ במקומו החדש ולשמור על שלמות גוש השורשים בעת השתילה. מומלץ לעיין בהסבר המצולם בנושא שתילת עצים ולהקפיד על אופן השתילה לטובת הבטחת קליטת העץ במקומו החדש.
קרקע: העץ בעל עמידות מסויימת לקרקע גירנית אולם עדיף לשתול אותו בקרקע איכותית ללא מרכיב גיר משמעותי. גם קרקעות לס לא ייטיבו עם העץ. מומלץ להעשיר את הקרקע באיזור השתילה בקומפוסט ולוודא כי איזור השתילה מנוקז היטב.
לעץ אגוז מלך אין בעיה של עמידות לקור שכן הוא נשיר. איזורי הגידול האידיאלים עבורו בארץ, שם גם יניב פרי בכמות נאה, הם צפון רמת הגולן, ירושלים, גליל מערבי ואיזורים נוספים גבוהים מ 800 מטר. נושא הגובה הטופוגרפי הוא קריטי להצלחת העץ כי רק שם יקבל את מנת הקור הנדרשת על מנת להניב. העץ אינו מתאים לאיזורים החמים כמו שפלת החוף או הבקעה ולא יניב שם פרי.


עץ פקאן

במלאי פקאן מזן דלמס

הפקאן הנו עץ פרי נשיר. מקור העץ בחלקה הדרומי של צפון אמריקה והוא גדל גם באוסטרליה, ברזיל ישראל מקסיקו, פרו וארצות נוספות. עץ פקאן מתנשא בבגרותו לגובה של עד כ 30 מטרים. גזע הפקאן קשה וחזק מאוד ומשמש בשל תכונה זו לבניית ריהוט איכותי כמו גם לעישון בשר.

לפקאן שורש שיפודי משמעותי הצומח לעומק ושורשי רוחב משמעותיים מחות.

לתיאום הגעה ניתן להתקשר: 04-6371434
תיבת אי מייל: mashtela123@yahoo.com

זני פקאן

קיימים בישראל מספר זני פקאן ביניהם מאהן, דלמס, מוהוק, ויצ’יטה ו-צ’וקטו. הזן המומלץ ביותר הוא הדלמס אשר יוצר פרי רב ואגוז מלא בתוכן.

תנאי גידול של פקאן

הפקאן דורש קרקע עמוקה ללא משטחי אבן וסלעים אשר יפריעו לשורש להתפתח ולהעמיק. הפקאן מתפתח היטב בקרקעות בינוניות וכבדות בעלות תכולת גיר נמוכה.

אזורי שתילה מומלצים

הפקאן עולה יפה במחצית הצפונית של מדינת ישראל.

מזיקים בעצי פקאן

עץ פקאן רגיש בעיקר לכנימות היוצרות פייחת על העלים.

שתילת פקאן, השקיה ודישון

ניתן לשתול עץ פקאן בכל עונות השנה בכל איזורי הארץ המתאימים לגידול העץ. בעת השתילה חשוב לא לפרק את גוש השורשים. יש להקפיד לחפור בור עמוק אשר יאפשר לגוש השורשים להכנס בשלמותו מבלי לבלוט מעל לפני הקרקע. אפשר לערבב בתחתית הבור מעט אדמה מקומית עם מעט קומפוסט להזנת העץ.

עצי פקאן בוגרים זקוקים להשקיה בסדר גודל של כ 400 מטר מעוקב לדונם (תלוי בסוג הקרקע).

יש לדשן את עץ הפקאן בתקופה של מילוי הפרי (חודשים יולי עד אוקטובר) ולהקפיד על תוספת אבץ.

עץ פקאן בוגר נראה כך:


לימון ליים

במלאי עצי ליים במיכלי 8, 30 ו- 50 ליטר

לימון ליים משתייך למשפחת ההדרים וכמו יתר בני משפחתו גם הוא עץ ירוק עד שפריו מבשיל בתקופת הסתיו והחורף. חשוב לעשות הבחנה בין לימון ליים לעץ שנקרא כפיר ליים כאשר האחרון אסור בגידול בישראל ע”פ תקנות משרד החלקאות בשל היותו נשא למחלת הדרים מסויימת. לימון ליים מניב כמויות גדולות של פרי ומתאים מאוד לגינות ביתיות בשל מידותיו המתונות והפרי נטול הגרעינים לו קיימים שימושים רבים בכל מטבח. עצי לימון ליים מתאימים מאוד לאקלים הישראלי וניתן למצוא אותם בכל איזורי הארץ.

לתיאום הגעה ניתן להתקשר: 04-6371434
תיבת אי מייל: mashtela123@yahoo.com

 

הפרי

פרי הליים מתחיל להבשיל בחודש אוגוסט. בעת ההבשלה צבע הקליפה ירוק בהיר והיא דקה יחסית. קוטר הפרי הבשל כ 7 ס”מ והוא קשה מבחוץ. חיתוך לרוחב של הפרי יחשוף ציפה ירוקה-צהבהבה חיוורת בעלת טעם חמוץ וארומה משובחת העוטפת את הפרי גם לפני שחותכים אותו. לפרי אין גרעינים. עץ ליים בוגר יניב כ 40 ק”ג פרי מידי שנה. הפרי מחזיק על העץ מחודש אוגוסט ועד חודש דצמבר. בנוסף לכך ללים חיי מדף ארוכים וניתן להחזיקו בבית לאחר הקטיף כשבועיים ללא חשש. הפרי עסיסי ומלא מיץ. כאמור, לפרי הליים ארומה מיוחדת ושונה מאוד משל הלימון הרגיל (יוריקה/אינטרדונטו/וילה פרנקה/מאייר) אותו רובינו מכירים ממדפי הסופר. ארומה זו הופכת אותו למתאים מאוד לקוקטלים ולסלטים.

מבנה העץ

לימון ליים מתנשא לגובה צנוע של כ 2.5 מטרים ורוחבו כ2 עד 2.5 מטר בד”כ. תכונה זו הופכת אותו לאידיאלי לגינה הביתית בה יש צורך למלא מגוון משימות (פרי, חציצה, פנאי) בשטח קטן יחסית ויש להשתדל ולהכניס מגוון רחב ככל הניתן של עצים לטובת משימות אלה. בשל מידותיו הצנועות, הליים כלל אינו מתאים לשמש כעץ צל. עלי הליים בצבע ירוק כהה והם יוצרים מסך אטום החל מגובה של כ 40 ס”מ ועד לצמרת העץ. הפריחה מתרחשת בעונת האביב, צבעה לבן והיא מפיצה ריח משובח של פריחת הדרים.

לימון ליים מתאים הן כעץ פרי לגינה והן כגדר חיה מניבת פרי. שורשי העץ נבנים בצורה של ציצת שורשים אולם אינם הרסניים למבנים ותשתיות סמוכים.

נהוג להרכיב עצי ליים על כנה מסוג וולקה מריאנה. כנה זו הנה כנה לימונית בעלת צימוח נמרץ, ומתאימה לסוגי הלימון למיניהם.

איזורי שתילה ואופן הטיפול

הליים מעדיף קרקע בינונית עד קלה. כמויות ההשקיה נגזרות מסוג הקרקע, גודל העץ ועונת השנה. מומלץ להשקות בשנים הראשונות באמצעות טפטוף ולאחר כ 4 שנים ממועד השתילה לעבור להשקיה בהמטרה ע”י מתזים.

לחץ כאן לקטלוג עצי הדר


עץ לימון

ניתן לרכוש במשתלה לימונים מהזנים יוריקה, ליים, לימון מתוק ולימקווט

בדף זה מידע על סוגי לימונים שניתן לרכוש במשתלה ותכונותיהם:

 לימון יוריקה, לימון מתוק (לימטה או “פרסי”), לימון ליים, לימון לימקווט

עצי הלימון שייכים למשפחת ההדרים. קיימים מספר סוגי לימון אשר לכל אחד מהם מאפיינים שונים כגון מועדי הבשלה, גודל, טעם ועוד…

לתיאום הגעה ניתן להתקשר: 04-6371434
תיבת אי מייל: mashtela123@yahoo.com

סקירת זני הלימון העיקריים:

לימון יוריקה: לימון יוריקה מניב פרי במהלך 10 חודשים בשנה. פירותיו בצבע צהוב, גודלו בינוני (אגרוף של ילד) עד גדול כאשר גודל הפרי תלוי בכמות הפרי על העץ. ככל שיש יותר פירות על העץ כך גודל כל לימון יהיה קטן יותר. ללימון יוריקה שני גלי ניבה עיקריים בכל שנה אולם הפרי נשמר על העץ במהלך כ 10 חודשים בכל שנה. הפרי חמוץ ווטעמו מרענן. משמש למגוון מאכלים ומשקאות.

ניתן לרכוש במשתלה במיכלים של 7 ליטר ועד 35 ליטר (עצים בני חמש שנים הנושאים פרי).

לימון ליים: לימון ליים מניב בשלהי הקיץ. פריו בעל צבע ירוק, מועט גרעינים בעל ארומה ייחודית. קליפת הליים מעט יותר עבה וקשה משל יתר הלימונים אך הוא מפצה על כך בטעם וניחוח ייחודיים. הפרי מצויין לליווי משקאות. עץ לימון ליים קטן משאר עצי הלימון אך גדול מלימון לימקווט.

ניתן לרכוש במשתלה במיכלים של 7 ליטר ועד 35 ליטר (עצים בני חמש שנים הנושאים פרי).

לימון מתוק (לימטה): הלימון המתוק, כשמו כן הוא: מתוק. אהוב על יוצאי פרס. עץ לימון מתוק מאופיין בקוצים חדים במיוחד ומיעוט פרי. החוויה של אכילת לימון מתוק היא קצת שונה ממה שאנו מורגלים: אם ננגס בפלח לימון מתוק (שנראה דומה מאוד ללימון רגיל) נצפה לטעם חמוץ שיגרום לנו לעוות את פנינו. במקום זאת, טעם מתוק, עדין וטוב יתפשט בפה.

ניתן לרכוש במשתלה במיכלים של 7 ליטר ועד 35 ליטר (עצים בני חמש שנים הנושאים פרי).

לימון לימקווט: עץ לימון לימקווט (או בשמו הנוסף לימון סיני) הוא עץ קטן בהשוואה לעצי הלימון האחרים המוכרים בשוק. העץ מגיע לגובה 3 מטר לערך בשיא גובהו ובטיפול טוב. לימון לימקווט מניב כמות פרי גדולה מאוד יחסית לגודלו, הפרי קטן, צבעו צהוב, קליפתו דקה מאוד וניתן לאכול את הפרי עם הקליפה כך שאין שאריות לאחר שאוכלים אותו. לפרי כמות גדולה של מיץ חמצמץ. הלימקווט מקדים את הבשלת היוריקה. העץ אבטתי מאוד וניתן לגדלו גם בתוך מיכל גדול.

ניתן לרכוש במשתלה במיכלים של 7 ליטר ועד 25 ליטר

לימון אינטרטונטו: האינטרטונטו מניב לקראת סוף הקיץ. הפרי בעל צורה נאה ועסיסי אולם מבוקש פחות מהליים והיוריקה הן בשווקים והן לנטיעות מסחריות.

שתילת עץ לימון

כמו במרבית העצים שאינם חשופי שורש, יש להקפיד על שלמות הגוש בעת השתילה. לאחר השתילה יש להשקות עד רוויה. לימדע נוסף ומקיף אודות שתילת עצים ניתן לקרוא את המאמר בנושא. נקודה חשובה מאוד לגבי עצי הדר ובכלל זה גם לימונים: חשוב לשתול עצי הדר במקום חשוף לשמש (!).

השקיית עץ לימון

כמו מרבית עצי ההדר – כאשר העץ צעיר, יש להשקותו באמצעות טפטפות. לאחר מספר שנים ועם התפתחות מערכת השורשים של העץ יש לעבור להמטרה (מתזים או ממטירים) אשר משקים ברדיוס מעט יותר גדול.

דישון עץ לימון

יש לדשן בקיץ סתיו ואביב. לא בחורף. סוגי וכמויות הדשן נגזרות משיקולים שונים כגון מספר העצים בחלקה, אמצעי יישום הדשן, סוג ההשקיה, גיל העצים ועוד. עצים בודדים בגן הביתי ניתן לדשן ידנית אחת לשבוע. כמות הדשן בכל טיפול הנה פועל יוצא של גיל העץ וגודלו. העצינים יכולים להשתמש בדשן לשיחרור איטי אשר קצב שחרורו נקבע על ידי הטמפרטורה החיצונית (מזג האויר). ניתן לתת דשן זה אחת לעונה ולדעת השוה כבר “יעשה את העבודה”. כעיקרון, משתלות ויניק ממליצות להמעיט ככל הניתן בשימוש בדשנים כימיים בשל השפעתם על הסביבה ולהשתמש בחומרי דשן טבעיים. ניתן לקרוא מאמר אודות דשנים ואופן השימוש בהם.

מזיקים

המזיקים העיקריים התוקפים את עצי ההדר ובכלל זה הלימונים הם כנימות, עש המנהרות ואקריות. האקריות אינן נראות לעין אך נזקיהן ניכרים. הן מופיעות בעיקר באביב ובסתיו.

לחץ כאן לקטלוג עצי הדר


קלמנטינה מיכל

ניתן להשיג עצי קלמנטינה מיכל במיכלי 7 ליטר, 30 ליטר, 50 ליטר

קלמנטינה מסוג מיכל משתייכת למשפחת עצי ההדר הגדלים בישראל ומגודלת באופן מסחרי בפרדסים ברחבי הארץ. עצי מיכל מאוד מתאימים לגינה הביתית שכן הם לא דורשים הרבה מקום ומניבים פרי טעים תוך שנים מועטות ממועד השתילה – בהתאם לגיל העץ.

הפרי

קלמנטינה מיכל מתייחדת בקליפה דקה ונוחה לקילוף, ציפה עסיסית ומתוקה ומיעוט גרעינים הפוגמים בהנאת האכילה. העץ פורח באביב והפרי מגיע לבשלות בחודשים אוקטובר – נובמבר. עץ מיכל בוגר הזוכה לתנאי גידול טובים יניב עשרות ק”ג של פרי מידי שנה, בדרך כלל מעל ומעבר לצריכה של משפחה ממוצעת

לתיאום הגעה ניתן להתקשר: 04-6371434
תיבת אי מייל: mashtela123@yahoo.com

מבנה העץ

העץ ירוק עד, דומה בגודלו ליתר עצי ההדר: מגיע לגובה של עד 3.5 או 4 מטרים, רוחבו כ 2.5 מטרים וניתן לעצבו בקלות באמצעות גיזום שנתי. למיכל עלווה בצבע ירוק כהה (כל עוד העץ אינו סובל ממחסור בדשן) ועליה מעט צרים מעלי יתר עצי ההדר כך שניתן להבדיל ללא קושי בינה ובין עצי הדר אחרים.

השורשים מתפתחים במבנה של ציצת שורשים ואינם מעמיקים. בנוסף לכך שורשי המיכל אינם אגרסיביים ואינם פוגעים במבנים ותשתיות בקרבת העץ. בשנים הראשונים יש מעט קוצים על הגזע והענפים שנועדו לשמור ולהגן על העץ הצעיר אך עם התבגרותו של העץ נעלמים קוצים אלו.

איזורי שתילה ותנאי גידול

כיתר עצי ההדר, גם קלמנטינה מיכל מתאימה למרבית איזורי הארץ וקיים גידול מסחרי של עצי מיכל החל מדרום רמת הגולן ועד דרומית לגדרה. כאשר מחפשים מקום מייטבי למקם בו את העץ בגינה הביתית יש להקפיד על הדברים הבאים: ראשית, יש לוודא כי מיקום העץ יאפשר לו קרינת שמש ישירה במשך רוב שעות היום. אין לשתול את העץ בקרקע גירנית מאוד. בכל מקרה בו יש בקרקע רכיבים גירניים משמעותיים, פסולת בניה, סלעים, משטחי סלע או קרקע מילוי ירודה ומעליה שכבה כלשהי של קרקע לגינון, יש לחפור בור שגודלו כמטר עומק ומטר רוחב, למלא אותו בקרקע גננית בתוספת 10% קומפוסט ובו לבצע את השתילה.

השקיית קלמנטינה מיכל

חשוב לספק לעץ מיכל השקיה סדירה ומספקת, בייחוד בעונה החמה. כמות המים תלויה, בין היתר בגודל העץ, כמות הפרי שהוא נושא, תנאי האקלים וסוג הקרקע בה הוא שתול. עץ צעיר שגילו עד שנתיים יסתפק ב 5 – 7 ליטר מים ליום. עץ בן 3 שנים זקוק לכמות יומית של כ 10 ליטר. עץ בן 4 – 5 שנים זקוק לכמות של כ 15 ליטר מים ליום. מומלץ להשקות מידי יום או אחת ליומיים לכל היותר.

לחץ כאן לקטלוג עצי הדר


פניה למשתלה

השאר את פרטיך ונחזור אליך בהקדם





    דילוג לתוכן