ליצ’י הנו עץ פרי אקזוטי, ירוק עד אשר מוצאו בסין ואשר גדל בארץ למטרות מסחריות כמו גם בגינות פרטיות.
קיימים בישראל ארבעה זנים של עץ ליצ’י: פלורידני, בנגלי ו-מאוריציוס וכן הזן החדש בעל הגרעין הקטן: הונג לונג.
הזן מאוריציוס נחשב לזן המוצלח ביותר משלושת הזנים ומהווה את עיקר הגידול בישראל. זן זה מתאפיין בגלעין קטן, פרי גדול וציפה עסיסית.
לתיאום הגעה ניתן להתקשר: 04-6371434
תיבת אי מייל: mashtela123@yahoo.com
עץ ליצ’י מתאים לנטיעה במרבית חלקי הארץ בדגש לאיזורי החוף, גליל עליון והעמקים החמים. הליצ’י אינו מתאים למקומות בהם יש קרה שכן עצי ליצ’י צעירים בשנותיהם הראשונות רגישים לפגעי מזג האויר ובעיקר לרוח ולקרה.
הליצ’י מתפתח היטב בקרקעות בזלתיות וקרקעות קלות מנוקזות היטב. קרקע גירנית אינה מתאימה לליצ’י והוא לא יתפתח בה כראוי.
הצעה לזמן מוגבל:
עצי ליצ’י רגישים בשנותיהם הראשונות לפגעי מזג האויר, על כן יש לבצע מספר פעולות אשר יעזרו לעצים להתמודד עם מפגעים אלו בשנים הראשונות: יש להלבין את הגזע ואת הענפים המרכזיים בכדי למנוע פגיעה של השמש בעץ. בנוסף לכך, במקומות הסובלים מרוחות, יש לייצר לעץ הגניה מהרוח ע”י הקפת העץ ביריעה אשר אינה מאפשרת לרוח לפגוע בעץ. יש להרחיק את היריעה מהעץ בכדי לתת לו מקום להתפתח. יש לשתול את הליצ’י בשמש מלאה או חלקית אך לא בצל.
הליצ’י מתפתח לאט בשנים הראשונות לחייו אולם לאחר סיום שלב זה הוא הופך לעץ גדול ומניב פרי משובח.
הליצ’י אינו סובל ממזיקים באופן מיוחד אולם בכל זאת ניתן לציין כי מעט לאחר תום תקופת ההבשלה נתקף הפרי ע”י זבוב הפירות ועל כן, פרי שלא נקטף במועד עלול להתקף על ידו.
גם ציפורים אוהבות מאוד את הפרי המתוק ובכדי להגן על הפרי מהן ניתן לכסות את העץ ברשת. אנו ממליצים שלא לכסות את העץ ובכך לאפשר לציפורים לאכול מהפרי שכן פגיעתן בפרי מזערית והן מנקרות בעיקר בפירות שבראש העץ אשר בלווא הכי קשה להגיע אליו.
לפרי קליפה אדומה בעת ההבשלה ומחוספסת. פנים הפרי (הציפה) הנו לבן, בעל טעם מתוק עדין ומרקם ייחודי. הפרי נאכל טרי או משומר וחיי המדף שלו הם של מספר ימים. לאחר כ 4 ימים במקרר משנה הקליפה את צבעה ומאבדת מחיוניותה אולם תוך הפרי נותר עסיסי גם שבועיים לאחר הקטיף.
עצי ליצ’י בוגרים מניבים כמויות גדולות של פרי (עץ בגודל מלא יכול להגיע לניבה של מעל 100 קילו פרי ללא קושי). מראה עץ ליצ’י עמוס בפירות אדומים הנו מראה משובב נפש. ההבשלה מתרחשת בחודש אוגוסט כאשר זן הפלורידני מבכיר ומיד אחריו הזנים מאוריציוס ובנגלי.
בארץ ניטעו מטעים מסחריים בעיקר בעמקים החמים ובשפלת החוף. הפרי מיועד לשוק המקומי כמו גם לייצוא לאירופה.
ריבוי העץ נעשה במשתלות באמצעות “הברכות אויר” – שיטה הנהוגה במינים מועטים של צמחים.
עץ ליצ’י המטופל היטב יתחיל להניב פרי לאחר כ 4 שנים.
במשתלה ניתן למצוא עצי ליצ’י מזן מאוריציוס (בעל הפרי העדיף על יתר הזנים) בני שלוש שנים או יותר.
השאר את פרטיך ונחזור אליך בהקדם