התאמת גודל טקסט באתר

משרד 04-6371434 | נייד 054-8045505

עץ אגוז מלך


אגוז מלך על העץ
בתמונה למעלה: אגוז מלך רגע לפני הבשלה מלאה. ניתן לראות את המעטפת הבשרנית שנפתחה ותאפשר לאגוז ליפול לקרקע תוך זמן קצר.
אגוזים ירוקים על העץ
בתמונה למעלה: עץ אגוז מלך בניבה מלאה.
מטע ובו עצי אגוז מלך בוגרים
בתמונה למעלה: עצים צעירים של אגוז מלך במטע.

עצי אגוז מלך במיכלי 7 ו- 30 ליטר

אגוז מלך (Walnut Tree) הנו עץ נשיר ממשפחת האגוזיים (Juglandaceae) המתפתח היטב ומניב פרי באיזורים שונים בישראל. לעיתים מתיחסים לעץ גם בשמות אגוז קליפורניה או אגוז אנגלי. הפרי ידוע בערכים תזונתיים ומיוחסות לו סגולות חשובות לשמירה על הבריאות.

בישראל אין גידול אינטנסיבי לחקלאות של אגוז המלך מפני שאין מספיק שטחי גידול מתאימים שיאפשרו כדאיות כלכלית. יחד עם זאת ניתן למצוא את אגוז המלך בגינות פרטיות וציבוריות רבות ברחבי הארץ.

מבנה העץ

בניגוד לאיזורים מסויימים בעולם בהם ניתן לפגוש עצי אגוז מלך המתנשאים לגובה של מעל 20 מטר, בארץ גובהו של העץ בבגרות כ-8 מטר ורוחב הנוף כ 4-5 מטר. ניתן לשתול את העץ בבוסתנים, גינות פרטיות וציבוריות ומקומות נוספים בהם אין מחסור מיוחד בקרקע. העלים מנוצים, דקים, בעלי גוון ירוק “בריא” (דומה לגוון עלי הפקאן) ויוצרים עלווה סמיכה. ניתן לשבת למרגלות העץ בימות הקיץ ולהנות מהצללה נעימה. השלכת מתרחשת בין החודשים נובמבר ודצמבר ובמהלכה מצהיבים העלים על העץ ויוצרים מראה מרהיב.
מערכת השורשים עניפה ומתפתחת לעומק רב ולרוחב. יחד עם זאת, שורשי העץ לא גורמים נזקים למבנים סמוכים. הפריחה מתרחשת בין החודשים מרץ ואפריל והנה בצורה של אשכולות ירקרקים קטנים ולא מרשימים במיוחד. ההאבקה מתבצעת ע”י מעופפים קטנים.

לתיאום הגעה ניתן להתקשר: 04-6371434
תיבת אי מייל: mashtela123@yahoo.com

הפרי ותכונותיו

הפרי מבשיל בחודשים אוקטובר – נובמבר בד”כ. עם ההבשלה, נפתחת המעטפת החיצונית האוחזת את האגוז ומאפשרת לו ליפול לקרקע. מעטפת בשרנית זו עשירה בטאנין, אינה ראויה למאכל ודומה מאוד לזו הקיימת בפקאן.
אגוז מלך הנו בעל טעם משובח ומהווה תוספת מעולה למנות רבות. ניתן לשלב אגוז מלך שבור בסלטים שונים, במנות מוקפצות, בלחמים ובאין ספור עוגות וקינוחים.
האגוז בעל קוטר של כ 3.5 ס”מ וקליפתו קשה אך ניתנת לפיצוח בקלות בעזרת פטיש קטן או מפצח אגזים ייעודי. לפרי נודעו ערכים תזונתיים גבוהים וסגולות רפואיות שונות. בין הערכים התזונתיים ניתן לציין ערכים גבוהים של חלבון, סיבים תזונתיים, תיאמין, ויטמין B6, חומצה פולית, מנגן, מגנזיום ומינרלים נוספים.
בנוסף להיות האגוז עשיר בנוגדי חימצון, קיימת סברה (ללא הוכחה מדעית נכון להיום) כי אכילת אגוזי מלך מסייעת בהורדת רמת הכולסטרול בגוף ובמניעת מחלות לב. בנוסף לכך נטען כי בפרי רמות גבוהות של חומצות שומן מקבוצת אומגה 3.
במחקרים שנערכו לאורך השנים נמצא קשר בין צריכה קבועה של אגוזי מלך ובין הפחתת הסיכון ללקות במחלות שונות ביניהן סוגי סרטן מסויימים, סוכרת סוג 2, מחלות לב ואבנים בכליות.

תכונות ושימושים של העץ

הפרי משמש למגוון מאכלים וקינוחים. העצה בעלת גוון חום-אדמדם, קשה לעיבוד ונחשבת לאיכותית ביותר. מכינים ממנה ריהוט יוקרה לבתים, יאכטות פאר ואפילו לרכב. העצה כה צפופה וכבדה עד כי לעיתים שוקעת במים. ניתן להכין צבע שחור מהשורשים.
קליפות של אגוז מלך משמשות בתעשיית התעופה לניקוי חלקי מתכת בשילוב עם לחץ אויר.
עלי העץ מכילים חומר מונע נביטה. העלים שנושרים מהעץ מפרישים חומר זה ומצמצמים נביטה והתפתחות של צמחים בקרבת העץ.
הפרי וחלקים נוספים מהעץ שימשו בעבר ועדיין משמשים לטיפול נגד רעלים, ארס, סילוק תולעי מעיים וטיפול בדלקות שונות. בין היתר קיים תיעוד בדבר שימוש נרחב של האינדיאנים ביבשת אמריקה בחלקים של העץ למטרות רפואיות וכן שימוש דומה של יושבי ארץ ישראל בתקופת המקרא.

עוד משהו שלא ידעת על אגוז מלך

בגאורגיה נמצאים שטחים של אלפי דונמים בהם גדלים אגוזי מלך באופן טבעי. הפצת הזרעים נעשית ע”י סנאים שקוברים את האגוזים באדמה ושוכחים להוציאם. בחלק גדול מאיזורים אלה איש אינו אוסף את האגוזים.

גידול אגוז מלך ואופן הטיפול בעץ

העץ דורש תוספת השקיה בימות הקיץ. מחסור במים יעכב את ההתפתחות וימנע ניבת פרי.

שתילה וגידול

אגוז המלך הנו עץ עמיד וניתן לשתול אותו בכל עונות השנה. מומלץ לשתול אותו כחשוף שורש בסוף החורף – תחילת האביב כאשר העץ עוד שרוי בתרדמה. אם השתילה מתרחשת בעונת הקיץ יש להקפיד על השקיה מרובה עד לקליטה של העץ במקומו החדש ולשמור על שלמות גוש השורשים בעת השתילה. מומלץ לעיין בהסבר המצולם בנושא שתילת עצים ולהקפיד על אופן השתילה לטובת הבטחת קליטת העץ במקומו החדש.
קרקע: העץ בעל עמידות מסויימת לקרקע גירנית אולם עדיף לשתול אותו בקרקע איכותית ללא מרכיב גיר משמעותי. גם קרקעות לס לא ייטיבו עם העץ. מומלץ להעשיר את הקרקע באיזור השתילה בקומפוסט ולוודא כי איזור השתילה מנוקז היטב.
לעץ אגוז מלך אין בעיה של עמידות לקור שכן הוא נשיר. איזורי הגידול האידיאלים עבורו בארץ, שם גם יניב פרי בכמות נאה, הם צפון רמת הגולן, ירושלים, גליל מערבי ואיזורים נוספים גבוהים מ 800 מטר. נושא הגובה הטופוגרפי הוא קריטי להצלחת העץ כי רק שם יקבל את מנת הקור הנדרשת על מנת להניב. העץ אינו מתאים לאיזורים החמים כמו שפלת החוף או הבקעה ולא יניב שם פרי.

אהבתם את המאמר? נשמח אם תשתפו אותו עם חבריכם!

לחץ כאן לצפיה בקטלוג העצים

פניה למשתלה

השאר את פרטיך ונחזור אליך בהקדם





    עצים דומים

    עץ אגוז מקדמיה

    עץ אגוז מקדמיה

    פרטים נוספים
    עץ פקאן

    עץ פקאן

    פרטים נוספים

    דילוג לתוכן